Voor je het weet zijn er weer twee maanden voorbij! De tijd gaat echt zo snel. Het is me toch niet gelukt om elke maand een nieuwe blog te schrijven: ik streef nu naar eens in de twee maanden.

En wat is er nou eigenlijk allemaal gebeurd de afgelopen twee maanden? Ik denk heel erg veel, maar zoveel herinner ik me er niet van. Ik heb in ieder geval al wel goed mijn ritme gevonden hier. Van maandag tot vrijdag ga ik gewoon naar school. Meestal drie keer in de week ga ik dan ook nog naar mijn club. Zaterdags ga ik ‘s ochtends naar mijn Chinese les in Moriyama, en ga ik ‘s middags ergens lunchen met vrienden of winkels kijken. Op zondagen heb ik het meestal druk met allemaal leuke dingen!

In twee maanden heb ik natuurlijk weer heel veel plekken mogen verkennen. Daar zal ik maar mee beginnen. De bijzonderste plek waar ik ben geweest was denk ik Enryakuji op de berg Hiei. Dat is een van de belangrijkste plekken voor het Japanse boeddhisme. Daar verzamelen nog steeds heel veel monniken, en worden elke dag nog veel ceremonies uitgevoerd. Ik ben daar geweest met mijn Japans lerares en de andere uitwisselingsstudenten van school. Ik had het reisje mogen organiseren, dus heb ik er voor gezorgd dat we mee mochten doen met zen meditatie en het schrijven van boeddhistische geschriften. Misschien heb je wel eens op tv gezien dat Erica Terpstra in Japan door een monnik op haar rug geslagen wordt tijdens de meditatie. Precies dat is wat we hebben gedaan! Behalve dat was het een heel bijzonder ritje om boven op de berg te komen. Met een soort van gekke trein zijn we naar boven gegaan, en boven op de berg sneeuwde het!

Het eten wat de monniken elke dag eten! Jaloers
Het eten wat de monniken elke dag eten! Jaloers
Uitzicht over de prefectuur waar ik woon: je kunt zelfs zien waar ik woon
Uitzicht over de prefectuur waar ik woon: je kunt zelfs zien waar ik woon

Voor de rest worden de regels over waar ik heen mag gaan van de Rotary steeds soepeler. Vorige week heb ik te horen gekregen dat ik overal in Japan heen mag waar ik wil vanaf nu. Alleen ik moet wel in een dag weer terug thuis zijn, dus een overnachting mag niet… Osaka mochten we eerst ook nog niet heen, maar nu ga ik daar al een stuk vaker heen. Is weer een heel ander Japan dan wat je normaal ziet. Het is na Tokyo de grootste stad van Japan, maar echt heel anders. Het is erg rommelig en het stinkt er. Ook zijn er de meeste misdaden van Japan en is de Yakuza er erg machtig. Maar je hebt wel heel leuke plekken om naartoe te gaan: musea, winkels, eetkraampjes etc. Kyoto, de andere grote stad waar ik in de buurt zit is echt het tegenovergestelde: de mensen zijn er super beleefd, de gebouwen en straten zijn schoon en er is bijna geen misdaad. In Kyoto zou ik later ook wel willen wonen. Nu ga ik er elke week minstens wel een keer heen. Concerten zijn echter meestal in Osaka. Vorige week ben ik nog naar een concert geweest van Diana Krall (Jazz) in Osaka. Helaas had ze griep waardoor ze niet zo goed klonk als op de cd…

Het businesscentrum van Osaka
Het businesscentrum van Osaka

Ik ben ook nog een paar keer naar Nara geweest. Daar heb ik bijvoorbeeld het meisje dat komend jaar naar Nederland voor een jaar met Rotary komt ontmoet. In Kyoto ben ik gisteren nog naar een grappige plek geweest: een apenpark in de bergen. Lopen een stuk of 100 Japanse aapjes vrij rond. Daar kun je foto’s mee maken enzo.

Eindelijk mijn tweelingbroer gevonden
Eindelijk mijn tweelingbroer gevonden

Met mijn Rotaryclub ben ik ook nog een dagje naar Shizuoka geweest. Dat is een prefectuur richting Tokyo vanaf hier. We gingen daarheen om naar het museum te gaan van de man die de Rotary in Japan heeft verspreid. Erg saai, dus eigenlijk was het plan dus om niet mee te gaan. Maar toen ik hoorde dat het in Shizuoka was, wilde ik toch wel graag mee. Daar staat namelijk de Fuji: de bekendste en hoogste berg van Japan. De vorige keer dat ik die gezien heb was in september, dus die wilde ik toch wel weer een keer zien.

Achter het graf van meneer Yoneyama die de Rotary verspreid heeft: de Fuji
Achter het graf van meneer Yoneyama die de Rotary verspreid heeft: de Fuji

Wat toch wel heel bijzonder is aan zo’n uitwisseling, is dat je heel erg veel mensen leert kennen. Op mijn school zijn er maar 3 andere buitenlanders, dus je trekt het meeste op met Japanners. Ik merk de laatste tijd dat ik hier nu echt veel vrienden heb. Ik ga vaak naar Karaoke, lunch en Kyoto met vrienden. Omdat ik soms een korte tijd bij een ander gastgezin ben, leer ik daar ook weer veel nieuwe mensen kennen. Voordat ik ging kon ik me niet echt voorstellen dat mijn Japans beter zou worden, maar dat is toch wel gebeurd. Ik merk dat de teksten die ik nu schrijf veel beter zijn, en dat ik ook echt over alles kan praten wat ik wil. Ik praat nu zelfs het dialect dat ze hier spreken.

Op school gaat het ook wel goed. De vakken zijn soms wat saai, dus dan doe ik gewoon zelfstudie. De derde klassers zijn nu geslaagd (daar zal ik ook nog wat over vertellen) dus Japanse geschiedenis is afgelopen. De laatste toets van hun had ik ook genomen. Gewoon weer met de zelfde voorwaarden als Japanners: als je een teken niet kan schrijven krijg je geen punten etc. Ik heb uiteindelijk 96 punten van de 100 gehaald. Oftewel zat ik bij de beste van de klas. Dat heb ik maar geheim gehouden voor mijn klasgenoten. Helaas had de verantwoordelijke lerares voor de uitwisselingsstudenten het gehoord en mijn toets uitgeprint voor alle leraren in de lerarenkamer!

Studenten van mijn school hadden als project een Fair Trade lippenbalsem ontworpen, die ook echt voor verkoop bedoeld was. Toen ik dat hoorde leek het me wel leuk om mee te helpen met de verkoop. In Nederland heb ik dat soort werk ook gedaan, maar om het in een andere taal te doen is toch wel weer anders. Daar ben ik uiteindelijk ook even mee op NHK geweest (de Ned1 van Japan). Dat is alweer de derde keer dat ik op Japanse tv ben!

In actie
In actie

 

Lippenbalsem verkopen in schooluniform
Lippenbalsem verkopen in schooluniform

 

De Brass Band club waar ik in zit is nu heel erg druk. Deze maand is het grote optreden (dat twee uur duurt!), dus we zijn druk bezig met de repetities. Omdat ik het zo druk heb met leuke dingen doen, heb ik weinig tijd om beter te worden met saxofoon. Ik moet dus echt even mijn best gaan doen! Ik zit ook nog in de dansgroep dus ik moet ook nog de dans instuderen!

Alle uitwisselingsstudenten moeten in hun uitwisselingsjaar ook een presentatie doen over hun land. Meestal mag dit in het Engels, maar ik mocht het in Japans doen. Dat was begin februari. Ik had 20 minuten de tijd om ze een goede indruk van Nederland te geven. Dat is volgens mij wel gelukt. Al een aantal leden van de Rotary zijn plannen aan het bedenken om naar Nederland te gaan nu.

De afstudeerceremonie van de derde klassers was ook erg bijzonder. Wordt veel formeler gedaan dan in Nederland (zoals alles eigenlijk wel). De tweede klassers (daar zit ik bij) mochten erbij zijn, en moesten een afscheidslied zingen. Dat was toevallig een lied wat ik erg leuk vind. Omdat de zaal klapstoelen had moesten we ook oefenen met geluidloos opstaan. Alles wordt hier echt super precies gedaan. Dat is toch wel heel bijzonder. De leerlingen dragen natuurlijk hun schooluniform, maar de leraren en ouders dragen een Kimono. Dan zie je toch nog de traditionele kant van Japan

Alle derde klassers
Alle derde klassers

Ik zelf heb ook een mooie kimono bij elkaar verzameld in Kyoto. Een kimono bestaat uit heel veel delen dus normaal is het heel duur, maar ik heb een goedkope tweedehandse gevonden. Morgen mag ik die voor het eerst aan in het openbaar. ‘s Ochtends is namelijk een internationaal evenement in Moriyama, en ‘s middags ga ik naar de opera ‘De vliegende Hollander’ van Wagner.

Ik houd jullie op de hoogte!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s