Het is alweer een maand geleden dat ik weer terugkwam met het vliegtuig in Nederland. De laatste weken in Japan heb ik geen tijd meer gehad voor een blog, dus wilde ik nu de gebeurtenissen van de laatste maand in Japan samenvatten. Dit is dus voorlopig mijn laatste blog.

De maand Juni was mijn laatste maand op school. Mijn klas van de laatste maanden was enorm gezellig. Het grootste evenement was het ‘sportfestival’, zoals dat op Japanse middelbare scholen genoemd wordt. Daarbij worden alle leerlingen van de school in vier groepen (kleuren) ingedeeld, en moeten die tegen elkaar strijden door allemaal sporten uit te oefenen. Zo heb ik bijvoorbeeld meegedaan met touwtrekken en nog een aantal andere sporten. Ik was kleur geel, en die hebben uiteindelijke de eerste prijs kunnen behalen. We mochten niet de school in, en omdat de Europese uitwisselingsstudenten de felle zon niet gewend waren (het was 34 graden), waren wij net garnalen. We waren echt heel erg rood op het einde van de dag. Behalve op de plek waar ik mijn horloge aanhad.

1465911773939.jpg

Voor de rest moest ik van iedereen afscheid nemen. Mijn club, mijn schoolvrienden, mijn leraren. Ik kreeg allerlei leuke brieven en kado’s, waarmee ik mijn kamer nu versierd heb.

DSC02443.JPG

In Juli was ook de speechwedstrijd waar ik in mijn vorige blog over vertelde, de grootste Japanse speechwedstrijd van de wereld. Ik mocht drie dagen met mijn gastmoeder naar Takayama (helemaal op kosten van de organisatie) om mijn speech op te voeren voor een grote zaal en de Japanse Nationale Televisie. Dit was erg bijzonder. Behalve dat ik de hoofdprijs heb gewonnen, heb ik mensen uit allerlei landen kunnen ontmoeten, heb ik gestaan in 3 Japanse kranten, ben ik op meerdere tv-zenders geweest en kreeg ik ook nog eens prachtige prijzen. Ook was er iemand van de keizerlijke familie aanwezig, met wie ik na afloop ook nog bij het diner lekker mee heb gekletst.

1466240163674.jpg

Na afloop was de tv langsgekomen om me te filmen, wat vier uur duurde. De dag dat het uitgezonden werd, was ik al in Nederland, maar gelukkig hebben ze me een dvd opgestuurd.

De laatste twee weken in Japan heb ik het druk gehad met allerlei afscheid. Van mijn gastgezinnen, Chinees les, en nog heel veel andere vrienden. Ik ben nog een keer naar een 4D-bioscoop in Osaka geweest, een kattencafe, op een busreis met een afstammeling van de Tokugawa familie etc.

Het afscheid van mijn lerares Japans was ook heel erg leuk. Ik was met haar en Evelien naar Kyoto geweest, voor een boottocht over een van de grootste rivieren daar. Het afscheid was natuurlijk moeilijk, maar ik weet dat ik haar nog wel zal zien.

DSC02718
De boottocht met mijn lerares en Evelien
DSC02668
Afscheid nemen van mijn Egyptisch-Japanse vriendin, komen we ineens een man tegen onder de brug in Osaka die zijn slangen aan het uitlaten is!
DSC02746
Mijn super(!!!)lieve gastgezin had een heel album voor mij gemaakt!!
DSC02735
Afscheidsetentje met de vrienden van school

Ohja, ik ben ook nog met de uitwisselingsstudenten van mijn district naar de Fuji berg, Tokyo, Yokohama en Kamakura geweest op vakantie. Dat was ook erg leuk en gezellig. Veel bekende plekken bezocht, genoten van de achtbanen in Disneyland, ‘s avonds stiekem uit het hotel geglipt om toch nog wat mee te maken van het uitgaansleven, en vooral veel gelachen.

DSC02473
de Fuji en ik

DSC02619.JPG

 

R0010162
Het afscheid van alle uitwisselingsstudenten, genomen met de nieuwe 360 graden camera, een van de prijzen van de speechwedstrijd

 

Terug in Nederland werd ik opgehaald door mijn vrienden en familie. Ik heb iedereen gezien weer bij de vierdaagsefeesten, en daarna ben ik meteen weer naar Japan gegaan. Deze keer samen met mijn moeder, op vakantie. We hebben tien dagen in Tokyo gezeten, en ook nog een uitstapje gemaakt naar Nikko. Ik ben benieuwd wanneer ik de volgende keer naar Japan zal vertrekken.

DSC02778
Bon-festival bij een tempel midden in Tokyo

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s